STVAR KARAKTERA / Bivši veleposlanik u Moskvi tvrdi da Putin ne želi priznati jednu stvar: 'Milanović? Njegove izjave su štetne. Plenković? Ima totalitarističke manire'

Image
Foto: Marko Lukunic/Luka Stanzl/Pixsell/Profimedia

Kovačević ističe da se strani dužnosnici s pravom pitaju dolazi li do zaokreta u vanjskoj politici Hrvatske kada predsjednik daje ovakve izjave

2.2.2023.
14:27
Marko Lukunic/Luka Stanzl/Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi i stručnjak za međunarodne odnose, Božo Kovačević, dao je intervju za Euractiv u kojem je komentirao nedavne izjave predsjednika Zorana Milanovića o Kosovu i tome da Ukrajina neće vratiti Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Srbija je Kosovo izgubila u ratu, a mira u Ukrajini teško da će biti dok je Vladimir Putin u Kremlju, kaže Kovačević. Komentirajući Milanovićevu izjavu da Krim više neće biti ukrajinski, Kovačević je kazao da je ta izjava samo dodatak nizu neodgovornih izjava predsjednika države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao predsjednik, on bi morao voditi računa o svojim izjavama. On nije samo intelektualac koji javno iznosi samo svoje privatno mišljenje. Naime, i takvo njegovo privatno mišljenje u javnosti se percipira kao službeni stav države. Takve neodgovorne izjave posljedica su njegova karaktera", kaže Kovačević.

Dodaje da izvršna vlast na čelu s premijerom Plenkovićem u potpunosti ignorira predsjednika, iako Ustav jasno propisuje kada Vlada i predsjednik moraju surađivati. Milanovićeve neodgovorne izjave, smatra Kovačević, mogle bi se ponekad razumjeti kao posljedica frustracije zbog premijerovog sustavnog ignoriranja, a koje predstavlja kršenje Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNIK POMAŽE PREMIJERU /

Vida li 'ljekoviti Zoran' Plenkovićeve rane? Puhovski sve razotkrio: 'SDP-ovci puze za Milanovićem, a on osnažuje HDZ'

Image
PREDSJEDNIK POMAŽE PREMIJERU /

Vida li 'ljekoviti Zoran' Plenkovićeve rane? Puhovski sve razotkrio: 'SDP-ovci puze za Milanovićem, a on osnažuje HDZ'

Odluka Sabora o obuci nije znak podrške predsjedniku

Kovačević ističe da se strani dužnosnici s pravom pitaju dolazi li do zaokreta u vanjskoj politici Hrvatske kada predsjednik daje ovakve izjave, a Hrvatski Sabor odbija dati zeleno svjetlo za obuku ukrajinskih vojnika. No, kada je u pitanju odluka Sabora, napominje Kovačević, važno je uzeti u obzir i način kako je ova tema dospjela u Sabor.

"Da je premijer taj prijedlog prethodno na propisan način prezentirao predsjedniku Milanoviću ili da su se njih dvojica sastali, možda bi i dio onih saborskih zastupnika koji su glasali protiv, ili nisu uopće glasali, glasao za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj", kaže Kovačević. "Premijer uporno odbija prihvatiti bilo kakvu preporuku iz Sabora i inzistira da saborski zastupnici moraju prihvatiti njegovu odluku. Stoga je to što se u Saboru dogodilo s obukom ukrajinskih vojnika u manjoj mjeri iskaz podrške Milanoviću i njegovim stavovima, a u većoj mjeri prosvjed protiv totalitarističkih manira premijera", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević kaže kako se stječe dojam da je Hrvatska nefunkcionalna država jer premijer i predsjednik ne komuniciraju. Predsjednik ne zna što će premijer i ministar javno govoriti o hrvatskoj vanjskoj politici, a oni ne znaju što će predsjednik govoriti. Jedini način kako se to može riješiti je, smatra Kovačević, da počnu međusobno komunicirati.

"A, tko od njih ne želi komunicirati, pitanje je na koje bi odgovor ipak morao dati premijer", kaže Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nigdje u Ustavu ne piše da se svi moraju slagati s premijerom'

Napominje da je doveden u pitanje međunarodni ugled Hrvatske jer, ako zemlja ima nefunkcionalnu vlast, kako može raditi na poboljšanju svoje slike u međunarodnoj javnosti?

"Izjave predsjednika su, ponavljam, neodgovorne, neodmjerene i štetne i bolje bi bilo da ih nema. Ali, u jednakoj mjeri za nefunkcioniranje vrha hrvatske vlasti odgovoran je i premijer Plenković. On vrlo vješto koristi činjenicu da šef države daje neprimjerene i neodgovorne izjave, kako bi se prikazao kao pristojan, odmjeren i odgovoran", kaže Kovačević dodajući da Vlada mora poštivati odluke Sabora, a ne kritizirati ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što radi premijer cijelo vrijeme? Kritizira one koji nisu glasali kako je on htio. Nigdje u Ustavu ne piše da se svi moraju slagati s premijerom, ne piše ni da predsjednik mora potvrditi sve što premijer od njega traži, ali piše da premijer i predsjednik, odnosno Vlada i predsjednik, moraju surađivati u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike. Premijer odbija tu suradnju", smatra Kovačević.

Srbija se suočava s porazima u ratovima koje je pokretala

Predsjednik je ovih dana kazao i da je Kosovo oteto Srbiji. To je, očekivano, izazvalo reakcije u regiji, ali i šire. Srbija je, kaže Kovačević, pod vlašću Slobodana Miloševića počela nekoliko ratova i sve ih je izgubila, a ono s čim je sve počelo i završilo je bilo upravo Kosovo, čije je osamostaljenje bilo omogućeno intervencijom snaga NATO-a protiv tadašnje SR Jugoslavije, da bi Kosovo naknadno proglasilo samostalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija se sada suočava s porazima u ratovima koje je pokretala. No, tu nije riječ o tome da je netko Srbiji odlučio oduzeti Kosovo, nego da je Milošević odlučio raseliti albansko stanovništvo s Kosova, da je organizirao etničko čišćenje neviđenih razmjera i da je posljedica toga bilo bombardiranje Srbije i, na kraju, njena kapitulacija u tom ratu", kaže Kovačević.

Preduvjet za mir je smjena vlasti u Ukrajini

Kao višegodišnji veleposlanik u Moskvi i dobar poznavatelj situacije u Rusiji, Kovačević je komentirao i postoji li mogućnost da rat u Ukrajini završi ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogućnost postoji, ali teško je predvidjeti kolika je vjerojatnost za tako nešto. Jedina mogućnost je da ruski predsjednik Vladimir Putin odstupi s vlasti. On očito nije spreman priznati poraz, a ovo što se dogodilo u Ukrajini je poraz ruske imperijalne politike", kaže Kovačević dodajući da su posljedice Putinove politike 'katastrofalne za Ukrajinu, za Europu zabrinjavajuće, za svijet destabilizirajuće, a za Rusiju kobne'.

"Ako rat potraje, Rusija će se naći u stanju u kojem je bio SSSR prije raspada: imat će prevelike izdatke za obranu i nedostatak novca za financiranje ostalih potreba, uz ekonomsku stagnaciju. Predsjednik Putin to ne želi priznati. Zato je, po meni, ključ raspleta u Ukrajini priznanje Rusije da je poražena. Budući da Putin to odbija priznati, jedini logičan zaključak je da je preduvjet za uspostavu mira u Ukrajini smjena vlasti u Rusiji", zaključuje Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo

Još iz rubrike